King Of Prussia Gold Medal - Winner 2016

The King of Prussia Gold Medal Award 2016 for innovative, high quality church conservation or repair work is awarded to Adrian Pearson of Lloyd Evans Prichard Ltd. for the work at St James' Church, New Brighton

 


New Brighton, St James’ Church

Lloyd Evans Prichard Ltd.  

Project Architect: Adrian Pearson

 
 
 

St James’ Church was designed by the eminent Victorian architect, Sir George Gilbert Scott in the then fashionable gothic revival style. It was constructed between 1853-56 and is of a conventional plan form, comprising clerestoried nave, side aisles, transepts and chancel. and chancel. The church is an imposing building but it stands in a particularly exposed location, just a few hundred metres from Liverpool Bay. Inevitably, weather and time have taken their toll of the structure and in particular, the magnificent 52 metre high spire was found to be unsound and in urgent need of substantial remedial work. Following a competitive selection process LEP were appointed by the PCC of St James November 2013 to lead a project team for the masonry repairs to the spire of the G church. Scott’s original designs had included a range of ornamental hoods and niches to the faces of the spire that had been crudely removed at a previous date. Allied to this, the structure of the spire concealed the presence of bands of iron dog cramps which over many years had corroded and expanded causing the loss and damage to the existing facing stones. Proposals were drawn up for repairs which would incorporate the careful dismantling of the top two thirds of the stone work and rebuilding the spire using lime mortar and incorporating internal stainless steel bands to brace the masonry structure. The repairs would also provide an opportunity to reinstate the lost Scott details based on careful examination of the original perspective sketch of the church and documentary evidence from historic photographs. Gilbert Scott’s original perspective of the Church with an enlarged detail of the lost lower lucarne hoods and columns shown inset. Delays in the approvals process resulted in a commencement on site was not possible until August 2015 which would mean the main body of works being carried out through the worst weather of the year. This obviously gave concerns regarding the use of lime mortars for bedding and re-pointing but additional measures were agreed to ensure these would be programmed to coincide with suitable temperatures.

 

Go to top

We use cookies to improve our website and your experience when using it. Cookies used for the essential operation of the site have already been set. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

I accept cookies from this site.

EU Cookie Directive Module Information